Vaření žaludové kávy; 18. 3. 2020

Hlavní stránka Centrum tradičních technologií Příbor Muzeum z domova Zajímavosti z dílny CETRAT Vaření žaludové kávy; 18. 3. 2020

Vaření žaludové kávy

V krizových situacích lidé vždy plně využívali přírodní zdroje a to ve všech obdobích od středověku až po 20. století. V době nedostatku potravin příroda nabízela skutečně značné množství alternativ. Bohatým zdrojem živin byly například žaludy. Ty sloužily nejen pro výkrm prasat, ale lidé z nich připravovali rozmanité pokrmy od pražených žaludů, přes kaše a placky z žaludové mouky až po žaludovou kávu či pivo. Pro přípravu žaludové kávy je potřeba oloupané žaludy několikrát louhovat v teplé vodě, aby byla odstraněna hořkost. Při posledním louhování necháme vyvařit vodu a žaludy jemně upražíme. Následně žaludy rozdrtíme tak, aby výsledek připomínal namletou kávu. Zaléváme horkou vodou a dle chuti regulujeme množství žaludového prášku a přidáváme med nebo i mléko. V krátkém videu je ukázaná příprava žaludové kávy v případě přerušení elektrické energie a dodávky plynu.

https://www.youtube.com/channel/UCSWtSzU5-aHkE5OPcasFv2Q

Autor textu: Václav Michalička

Foto: Petra Vidomusová


Muzejní zajímavosti!

Městské opevnění a boje o NJGalerie osobností města Nového JičínaMehofferLev oděný v purpuruMuž tisíce trikůHrad a panství Starý Jičín
Propagační tiskovinaTramping na PříborskuZa svoboduVlastivědný sborník Novojičínska700 let města Nového Jičína

Jak k nám?

RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2020

© 2013-2020, Muzeum Novojičínska (v2)