Historické pokrmy v době nouze; 15. 4. 2020

Hlavní stránka Centrum tradičních technologií Příbor Muzeum z domova Zajímavosti z dílny CETRAT Historické pokrmy v době nouze; 15. 4. 2020

Historické pokrmy v době nouze

Letos v dubnu jsme měli v Centru tradičních technologií v Příboře opět pořádat „Den se starými technologiemi“. Součástí bývají i jednoduché historické pokrmy, které mají zapojením dalších smyslů rozšířit poznání historie. Bohužel tento již tradiční program neproběhne a tak alespoň prostřednictvím fotografií představujeme tři jídla, která si naši předkové připravovali v době  nouze, hladomorů a také mnohdy v jarních měsících. Jedná se o placky z žaludové mouky, kaši z kopřiv a svítek z kopřiv, špenátu a popence.

Při výzkumu archaických a tradičních technologií zpracování přírodních materiálů velmi často narážíme také na zužitkování mnoha přírodnin k jiným účelům než k upotřebení na zhotovení rozmanitých artefaktů. Zejména při řešení projektu „Kopřiva. Plevel, který šatil“ jsme nacházeli množství dokladů o využití nejen kopřiv, ale i velkého množství dalších divokých rostlin či jejich součástí, ke konzumaci a přípravě pokrmů.

Především ve venkovském prostředí velmi dlouho přetrvával princip sběru, kdy lidé čerpali suroviny z přírodních zdrojů. Jednalo se o doplňkové získávání potřebných živin a také o zdroj vitamínů a minerálů nezbytných po dlouhém zimním období. Na důležitosti tyto živiny nabývaly v extrémních situacích, kdy se lidem nedostávalo základní potravy. Například kunvaldský písmák Antonín Kodýtek napsal o kritickém hladomoru probíhajícím v letech 1770 – 1772: V tom čase tej trvající drahoty všichni lidé, jak hodní tak sprostí, jak bohatí tak chudí, mnoho nouze zakusili, nebo chudý lid přinucenej byl z hladu všelijakou trávu, jako jsou kopřivy, potočník, lebeda, vohnice, pupava, bedrník, podpupky, chudobnička a jiné hovadský potravy jísti. Takovou trávu sobě horkou vodou, tak jak se obyčejně dobytku pařívá, pařili a tak spařenou jedli.

Příroda nabízela pestrou paletu a lidé připravovali jídla z kopřivy, popence, pampelišky smetanky, řeřišnice, šťovíku, jitrocele, sedmikrásky, čekanky, z výhonků chmele, pupenců listnatých stromů, z hlízy hrachoru či vstavače a z mnohých dalších rostlin včetně nám dobře známých lesních plodů.

V období hladomorů se mouka získávala také z kořenů pýru, z kotvice plovoucí, z vodnice, ale také z nerozvinutých paliček červeného jetele či z plodů jírovce maďalu. V extrémních situacích se mouka připravovala i z mechů a lišejníků či stromové kůry. Velmi kvalitní mouku poskytovaly žaludy. Ty se oloupaly a lehce opražily, aby pozbyly hořkost, a následně rozemlely na mouku. Z mouky se připravovalo těsto, někdy nastavované tuřínem. Oblíbené byly zejména smažené placky, které se vyznačují překvapivou chutí. Všeobecně rozšířená byla také kaše z uvařených mladých kopřiv.

Význačný český kulturní historik a etnograf Čeněk Zíbrt (1864 – 1932) v roce 1917 vydal naprosto ojedinělou knížku „Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety“. V ní přestavil řadu receptů a historických poznatků, které měly v době první světové války sloužit jako příkladné poučení i možná inspirace. Některé návody by dnes mohly být vnímány až jako ohrožující na zdraví, jiné jsou podnětné i v současné době. K těm, které mohou tvořit vhodnou složku našeho jarního jídelníčku, patří i recept na zahradnický svítek:

Usekej na drobno vopenec (popenec), žihavky (kopřivy), špinák (špenát), to uvař v polívce, a když vařené bude, slej trochu polívky, vyndej to na rendlík, vraz do toho, co vidíš a máš, vajec, něco malounko mouky. Okořeň zázvorem, dej na nějaký omastek a tak to dobře osmaž.

Příprava pokrmů: Monika Chromečková, Adéla Richterová

Text: Václav Michalička

Fotografie: Petra Vidomusová

 

   

/files/images/Muzeum-Pribor/2020/pokrmy/01.JPG

/files/images/Muzeum-Pribor/2020/pokrmy/02.JPG

/files/images/Muzeum-Pribor/2020/pokrmy/03.JPG

/files/images/Muzeum-Pribor/2020/pokrmy/04.JPG

/files/images/Muzeum-Pribor/2020/pokrmy/05.JPG


Muzejní zajímavosti!

Městské opevnění a boje o NJGalerie osobností města Nového JičínaMehofferLev oděný v purpuruMuž tisíce trikůHrad a panství Starý Jičín
Propagační tiskovinaTramping na PříborskuZa svoboduVlastivědný sborník Novojičínska700 let města Nového Jičína

Jak k nám?

RSS kanál  |  XML Sitemap  |  Mapa webu  |  Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2020

© 2013-2020, Muzeum Novojičínska (v2)