NÁVŠTĚVNÍCI MUZEA ŠIPKA SE VRÁTÍ DO PRAVĚKU

Ve Štramberku vzniklo nové Muzeum Šipka. Milovníci pravěku a archeologie ho najdou poblíž náměstí v budově bývalých masných krámů, kde dříve fungovalo městské infocentrum. Muzeum Šipka je pobočkou Muzea Novojičínska, které je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje.

Nová expozice se věnuje nálezům na vrchu Kotouč a v jeskyni Šipka. Tuto lokalitu světově proslavil nález čelisti neandrtálského dítěte. Originál tohoto vzácného exponátu zničil požár na konci druhé světové války, a tak návštěvníci uvidí jeho věrnou kopii. Muzeum bude veřejnosti otevřeno od 2. 6. kromě pondělků každý den od 9 do 17 hodin.

„Vápencový vrch Kotouč je světově proslulá lokalita, která si rozhodně zaslouží pozornost. Jsem proto rád, že ve Štramberku vzniká úplně nové Muzeum Šipka. Návštěvníci budou díky propojení vědních oborů geologie a archeologie sledovat vývoj tohoto unikátního místa za posledních 200 miliónů let,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a dodal, že vznik muzea financovaly evropské fondy. Stavební úpravy, nové interiéry a instalace expozice přišly na 6,4 milionu korun.

„Pravěký podmořský život byl v této lokalitě opravdu bohatý, naštěstí jej zakonzervoval bývalý podmořský útes. Vzniklo tak světově unikátní naleziště paleontologických pozůstatků z období jury, kdy se vápencový útes tvořil. Jak tento svět kdysi vypadal, si mohou návštěvníci představit díky instalaci, která je součástí expozice,“ řekl spoluautor projektu Pavel Stabrava s tím, že v Muzeu Šipka si budou moci návštěvníci ve vitrínách prohlédnout část jedné z nejrozsáhlejších sbírek štramberských zkamenělin v České republice.

„Zajímavá je i replika slavné jeskyně Šipka. Návštěvníci si ji mohou obejít, vstoupit do ní a zhlédnout poutavý videomaping, který ukazuje příběh pravěkých lidí. Výstava je interaktivní, takže bude možné si potěžkat a prohlédnout repliky nálezů a zkamenělin. Návštěvníci si také budou moci půjčit tablety a pomocí QR kódů se seznámit s podrobnými komentáři k jednotlivým exponátům,“ upozornil náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo a doplnil, že dvoupatrová expozice muzea je také doplněna o fotografie a krátké filmy věnované mimo jiné významným osobnostem spjatým s výzkumy tohoto místa, jako byli například geolog Ludwig Hohenegger, paleontolog Mauric Remeš, rodák z nedalekého Příbora a archeolog Karel Jaroslav Maška.

V Muzeu Šipka aktuálně platí epidemiologická opatření. Návštěvníci musí respektovat pravidla, jako například používání dezinfekce při vstupu do muzea nebo dodržování rozestupů. Proto se v prostoru muzea může  najednou pohybovat maximálně 10 osob.

V současnosti jsou veřejnosti v rámci Muzea Novojičínska přístupné další čtyři pobočky. Žerotínský zámek, Muzeum ve Frenštátě pod Radhoštěm, Centrum tradičních technologií-Cetrat Příbor a Zámek Kunín.  Sbírky všech poboček muzea dokumentují vývoj přírody a společnosti na území Kravařska, Lašska a Valašska, a to v oborech botanika, zoologie, entomologie, geologie, mineralogie a paleontologie, archeologie, historie, numismatika, militárie, etnografie, výtvarné umění, kamenné plastiky a stavební artefakty, keramika a sklo, nábytek, textil a móda, staré tisky.