Večer věnovaný Karlu Lopraisovi aneb Karel Loprais – co o něm (ne)víte?

V pátek 4. března 2022 se v podvečer konalo v novém Muzeu nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici příjemné setkání rodinných příslušníků, přátel a fanoušků Karla Lopraise. Jak sám název akce  „Karel Loprais – co o něm (ne)víte“ napovídá, hlavně se na tuto dakarskou legendu vzpomínalo a návštěvníci se mohli dozvědět mnoho zajímavých střípků z jeho života.

"Karel Loprais – co o něm (ne)víte?

V den nedožitých 73. narozenin

Proč se vzpomínková akce konala zrovna čtvrtý březnový den? Právě 4. března 2022 by Monsieur Dakar oslavil 73. narozeniny. Bohužel se tohoto dne nedožil, protože na sklonku minulého roku podlehl onemocnění Covid-19. Pod taktovkou jeho velké obdivovatelky a kamarádky paní Gabriely Daniszové přes dvě hodiny vzpomínali také Jan Králík – autor několika knih o Dakaru a Karlu Lopraisovi nebo Milan Horka – majitel soukromého muzea Tatra 111 v Dobříči, který se vydal po stopách slavné soutěže Rallye Paříž Dakar. Na legendárního závodníka si přišli zavzpomínat jeho kolegové a blízcí přátelé ze závodního světa, jako je jeho dlouholetý spolujezdec Radomír Stachura, Petr Gilar či Bedřich Sklenovský. Mezi hosty nechyběla jeho manželka Danuše i další nejbližší z rodinného kruhu. Příjemnou večerní atmosféru doplňoval i hlas Karla Lopraise, a to z nahrávek jeho dřívějších besed a rozhovorů.

Karel Loprais Muzeum nákladních automobilů Tatra slavnostně otevíral

Snad symbolicky se vzpomínková akce „Karel Loprais – co o něm (ne)víte“ uspořádala ve spolupráci se společností Tatra Trucks právě v našem muzeu, u jehož otevření byl Monsieur Dakar minulý rok 17. listopadu čestným hostem a také jedním z těch, kteří přestřihli pásku. Karel Loprais se stal vděčných návštěvníkem MNAT. V rozhovoru pro naše muzeum Monsieur Dakar Karel Loprais pochválil proměnu bývalé slévárny Tatra slovy, že je expozice nádherná. Velmi si muzeum oblíbil a byl velmi rád, že se pro jeho obdivované tatrovky našlo místo, které si podle něj spolehlivá tatrovácká technika zaslouží.

Na závěr vědomostní soutěž o ceny na téma Karel Loprais

Na konci vzpomínkového večera si mohli návštěvníci otestovat, jak znají legendárního dakarského závodníka a co se nového o Karlu Lopraisovi při společném povídání dozvěděli. Ti, kteří věděli, jaké bylo jeho nejoblíbenější jídlo, jakého měl pejska, do jakých cizích zemí byl služebně podnikem Tatra vyslán nebo který z Lopraisů odkoupil závodní vozy od Tatry a zároveň byl v odpovědích nejrychlejším, vyhrál hodnotné dárkové tašky s upomínkovými předměty, které do soutěže věnovala společnost Tatra Trucks, partner celého večera.

 


Fotoalbum

"Karel Loprais – co o něm (ne)víte?
"Karel Loprais – co o něm (ne)víte?
"Karel Loprais – co o něm (ne)víte?