Vaření žaludové kávy

V krizových situacích lidé vždy plně využívali přírodní zdroje a to ve všech obdobích od středověku až po 20. století. V době nedostatku potravin příroda nabízela skutečně značné množství alternativ. Bohatým zdrojem živin byly například žaludy. Ty sloužily nejen pro výkrm prasat, ale lidé z nich připravovali rozmanité pokrmy od pražených žaludů, přes kaše a placky z žaludové mouky až po žaludovou kávu či pivo.

Vaření žaludové kávy

Pro přípravu žaludové kávy je potřeba oloupané žaludy několikrát louhovat v teplé vodě, aby byla odstraněna hořkost. Při posledním louhování necháme vyvařit vodu a žaludy jemně upražíme. Následně žaludy rozdrtíme tak, aby výsledek připomínal namletou kávu. Zaléváme horkou vodou a dle chuti regulujeme množství žaludového prášku a přidáváme med nebo i mléko. V krátkém videu je ukázaná příprava žaludové kávy v případě přerušení elektrické energie a dodávky plynu.

https://www.youtube.com/channel/UCSWtSzU5-aHkE5OPcasFv2Q

Autor textu: Václav Michalička

Foto: Petra Vidomusová