Neobvyklá velikonoční výstava ukazuje jeden z nejstarších souborů velikonočních vajec

Tajemná černá vejce zdobená prastarými symboly a červenými skvrnami, které připomínají krvavé slzy

Neobvyklá velikonoční výstava ukazuje jeden z nejstarších souborů velikonočních vajec

Nová výstava v Centru tradičních technologií Příbor nese název VAJCO. „Gdyž Kristus Pan byl ukřižovany, dali malym ďeťam malovane vajička, aby něplakaly.“

Výstava prezentuje tradici zdobení velikonočních vajec v obci Lichnov. Ta se vyznačují nezaměnitelným vzhledem – černým podkladem, světlými vzory a rudými skvrnami. Přestože výzdoba takto „psaných“ vajec působí primitivně, po generace předávané vzory, symboly a také barvy nás zavádí do archaického světa našich předků. Do světa, ve kterém magický význam těchto zdánlivě obyčejných předmětů, spojených s novým životem a plodností, převažoval nad dnešní preferovanou líbivostí a uměleckou výzdobou kraslic.

Zajímavostí vystavovaných vajec je, že jsou nevařená a plná. Dosud obsahují žloutek, který symbolizoval nejen slunce, ale především samotný život, ukrytý ve skořápce. Barvena byla pomocí přírodních surovin - „fryžulkou“, jabloňovou kůrou i kampeškovým dřevem.

Nejmladší vystavované vejce má více než 70 let, to nejstarší pak úctyhodných 130 let. Pro jejich křehkost a vzácnost jsou podobně stará vejce vystavována jen velmi výjimečně. Pro srovnání výzdobných prvků je na výstavě k vidění také malý soubor kraslic z oblastí jihovýchodní Evropy.

Prezentovaný soubor lichnovských vajec pochází ze sbírek několika moravských muzeí - Muzea Novojičínska, Moravského zemského muzea v Brně, Vlastivědného muzea v Olomouci, Muzea a galerie v Prostějově a Regionálního muzea v Kopřivnici. Výstavu můžete zhlédnout od soboty 9. 3. 2024 do 18. 5. 2024, tedy do letnic, které uzavírají velikonoční období.

 Na tuto výstavu navazuje také komponovaný podvečer s názvem VAJCO. Tajemné… lichnovské

Návštěvníky srdečně zveme v sobotu 23. března 2024 v 18:00 hod. do refektáře piaristického kláštera v Příboře. Pořad nás zavede do tajů jedinečného lichnovského vejce, které je svébytným reprezentantem starobylé vrstvy velikonoční tradice. Ta se v Lichnově uchovala nezvykle dlouho a umožňuje nám tak poodhalit představy, tužby a přání, které lidé po staletí vkládali do zdánlivě nenápadného předmětu, jakým bylo VAJCO. Tajemné... lichnovské.

Vystoupí: Václav Michalička a Sabrina Pasičnyková – mluvené slovo, Petr Drkula – hudba, Petra Vidomusová – zdobení „lichnovských“ vajec

Počet míst je omezen, proto bude možné zakoupit vstupenky v předprodeji na pokladně CETRAT Příbor od 1. 3. nebo si je zarezervovat prostřednictvím e-mailu muzeumpribor@seznam.cz či na telefonu 556 725 191, případně 605 710 142. Vstupné činí 100 Kč.


Fotoalbum

fotografie z výstavy "VAJCO"