Tichá noc, tajemná noc

V prosinci probíhá v Muzeu ve Frenštátě pod Radhoštěm vánoční edukační program zaměřený na vánoční zvyky a tradice.

Tichá noc, tajemná noc

I letos ve frenštátském muzeu pořádáme tradiční vánoční edukační program pro žáky mateřských a základních škol, tentokrát pod názvem Tichá noc, tajemná noc. Během našeho povídání se dětem snažíme přiblížit nejrůznější vánoční tradice a lidové zvyky našich předků. Na prostřené vánoční tabuli si ukazujeme, co všechno bylo součástí večeře, kolik zahrnovala chodů a co nesmělo chybět anebo jak se třeba vařila polévka „štědračka“. Děti také zjistí, že štědrovečerní stůl měl svůj důležitý význam, co vše se na stůl pokládalo, aby byla v dalším roce hojná úroda, co večeři předcházelo a jaké příkazy, zákazy a pravidla se musely dodržovat. 

Na Štědrý den se samozřejmě nesmělo zapomínat na domácí zvířata, která byla pro hospodářství velmi důležitá. Proto máme nachystány „zbytky“ od štědrovečerní večeře, které se děti snaží přiřadit jednotlivým domácím zvířatům. Málokoho by napadlo, že třeba taková kráva dostane k večeři kousek koláče, aby v příštím roce rodila strakatá telata a pes jenom kousek chleba nebo že se k ovocným stromům dávaly kosti od večeře pro bohatou úrodu. 

Během vánoční doby, kdy noci bývají nejdelší v roce a vládnou jim nadpřirozené síly, se naši předkové pokoušeli poodhalit něco ze své budoucnosti. A protože to byli především hospodáři, zajímalo je hlavně, jaké bude v novém roce počasí.  K tomu jim sloužily různé pranostiky a praktiky. Děvčata zase zajímalo, jestli se v příštím roce provdají, a tak si děti mohou vyzkoušet házení střevícem nebo věštění z polínek. Samozřejmě připomínáme i jiné tradice: rozkrajování jablíček či pouštění ořechových lodiček se svíčkou a další. 

Na památku si pak děti vyrobí drobný vánoční dárek v podobě papírového vánočního stromku. Pro větší děti máme přichystány skleněné baňky, které si mohou pomalovat fixy a ozdobit vánočními nálepkami.

Vánoční program probíhá od 1. do 21. prosince ve všední den mimo pondělí v 9, 10 a 11 hodin. Vstupné 30, - Kč na žáka.

Přejeme krásný předvánoční čas a veselé Vánoce!