V CETRAT Příbor nás čeká sezóna věnovaná kopřivovému vláknu

Výstava "Pravěké" kopřivové šaty je součástí dlouhodobého prezentačního projektu Experimenty z CETRATu

"Pravěké" kopřivové šaty

„Pravěké“ kopřivové šaty

Deset let intenzivních výzkumů a experimentů s kopřivovým vláknem v Centru tradičních technologií Příbor má svůj výstup v podobě působivé výstavy „Pravěké“ kopřivové šaty. Ta prezentuje nejen samotné šaty zhotovené výhradně z vlákna kopřivy dvoudomé, ale také další doplňky jako jsou například kopřivové boty, kopřivová síťka do vlasů, lýkový plášť, a mnohé další. Všechny artefakty byly zhotoveny experimentální způsobem pouze primitivními rukodělnými technikami bez použití moderních technologií a kovových nástrojů.

Práce na samotných šatech a potřebných oděvních součástkách a doplňcích trvala více než dva roky a použito bylo více než čtyři tisíce kopřiv. Zhotovené šaty nejsou pouhým exponátem, ale jedná se o plně funkční oděv, který nejen že nepálí, ale díky dutému kopřivovému vláknu má i výborné izolační vlastnosti. Vedle vlákna kopřivy bylo použito například i lipové lýko či lesní tráva.

Výstava je součástí dlouhodobého prezentačního projektu Experimenty z CETRATu a navazuje na stálou expozici Zaniklý svět rukodělné výroby, která je zaměřená na archaické technologie zpracování přírodních materiálů. Potrvá více než rok a bude velmi proměnlivá, kdy postupně budeme během jejího trvání představovat různé techniky zpracování kopřivového lýka.

Od sloupnutí první lýka v roce 2012, přes výstavu KOPŘIVA (výstava historických kopřivových předmětů ze sbírek českých a slovenských muzeí oceněná v národní soutěži Gloria musaealis) v roce 2016 až po současnou výstavu „Pravěké“ kopřivové šaty jsme urazili dlouho cestu. Proto srdečně všechny zveme na výlet do minulosti za dovednostmi našich předků.

Budeme se těšit, že budeme moci naše poznání předat co nejvíce lidem

2. července 2022 - 30. září 2023


Fotoalbum

"Pravěké" kopřivové šaty