Vánoční čas v CETRAT Příbor

V prosinci se v CETRAT Příbor sejdou betlemáři. Čeká nás také tradiční Adventní podvečer v muzeu a na další akci si budeme povídat o betlémech.

Vánoční čas v CETRAT Příbor

Období Adventu a Vánoc je v Centru tradičních technologií časem tematických pořadů a akcí. V pátek 9. prosince 2022 od 18.00 hod. jsme pro návštěvníky připravili Adventní podvečer v muzeu nazvaný podle písně z barokního kancionálu Rosu dejte, ó, nebesa. Na poetickém komponovaném pořadu vystoupí cimbálová muzika Javořina s primáškou Drahomírou Klimkovou a sólisty Evou Porubovou, Kateřinou Tvardkovou a Tomášem Hruškovským. Zazní vánoční písně z barokních kancionálů proložené ukázkami z klasické hudby. Adventní podvečer v muzeu se koná v refektáři piaristického kláštera v Příboře. Tuto akci pořádá Muzeum Novojičínska – Centrum tradičních technologií Příbor a Město Příbor. Vstup na tuto akci je zdarma

Následující den v sobotu 10. prosince 2022 v době od 9.00 do 13.00 se koná devátý ročník Setkání betlemářů.  Prostory muzea oživí tento den devět betlemářů ze severovýchodní Moravy a těšínského Slezska, předvádějících řezbářské techniky při výrobě betlémů. V rámci programu bude možné zakoupit některé jejich výrobky. Pravidelnými hosty jsou řezbáři z Příbora Metoděj Beran, Milan Žlebčík a Jaromír Kostelník. Přijedou k nám i betlémáři z dalších měst. Klement Brokeš z Havířova, Ivan Hejtmánek z Rožnova pod Radhoštěm, Pavel Kahánek z Kopřivnice, Zdeněk Matyáš a Kamil Kopřiva z Valašských Klobouků a Oldřich Unar z Poteče. Setkání řezbářů  doprovodí gorolská muzika BUKÓŃ .
Vstupné na tuto akci, kterou pořádá Muzeum Novojičínska – Centrum tradičních technologií Příbor a Město Příbor je 40,- Kč.
 

O historických betlémech a betlémových figurkách bude i připravované povídání etnografa Václava Michaličky. Komponovaný pořad Gajdoši a dudáci v tradičních betlémech se uskuteční ve středu 21. prosince 2022 od 17.00. hrou na dudy atmosféru doplní Petr Sovják z Neobuze. Vstupné činí 40,-.

Pokud byste se vypravili do muzea třeba na prohlídku výstavy Pravěké kopřivové šaty nebo expozice Zaniklý svět rukodělné výroby přidáváme i otevírací dobu CETRAT Příbor.

Otevírací doba muzea

Úterý, středa, čtvrtek                       8.00 – 12.00  13.00 – 16.00
sobota                                    9.00 – 12.00 12.30 – 17.00

Otevírací doba během Vánoc

23. – 26. 12. zavřeno

27. – 29. 12. otevřeno 8.00 – 12.00         13.00 – 16.00

30. –  31. 12. zavřeno

 

Přejeme Vám klidný Advent a radostné Vánoce!