"VYŠYVANKA"

Vyšijte si svoji „vyšyvanku“ a vyjádřete tím svou podporu Ukrajině.


 

"VYŠYVANKA"

Muzeum Novojičínska jako paměťová instituce si v rámci projektu „Muzejní pobaby“ klade za cíl seznamovat veřejnost s kulturním dědictvím, zejména pak našeho regionu, a propojovat jej se současností. Nyní bychom vám chtěli ukázat poklady země, která je v současnosti, bohužel, ve válečném konfliktu, a jejíž kulturní poklady jsou nyní v nebezpečí. Pokud totiž zmizí naše kulturní dědictví, zmizí kus nás samotných.

Překreslili jsme pro Vás několik motivů ukrajinské výšivky z Kyjevské a Poltavské gubernie, které si můžete stáhnout, překreslit, poté vyšít na jakýkoliv váš oblíbený svršek, nejlépe košili či tričko, a vytvořit si tím svou pomyslnou „vyšyvanku“. Košile „vyšyvanka“ je totiž jako součást ukrajinského kroje jednou z pokladů ukrajinské lidové kultury.

Společně s námi se pak můžete zúčastnit Dne vyšyvanky – „Vyšyvanka Day“, který se slaví každý třetí čtvrtek v květnu, letos 19. května 2022. V tento den si můžete obléci svůj výtvor jako symbolickou formu protestu proti aktuálnímu dění na Ukrajině.

Svou fotografii ve vyšyvance můžete zveřejnit s hashtagem #деньвишиванки2022


Vysyvanka